Medvedie dlaby
Bez medvedích dlabiek si už neviem ani predstaviť Vianoce. Sú to tradičný zákusok v našej vianočnej kuchyni. Existuje nespočetné množstvo receptov, ale aj tento, ktorý používame my...
Rozpočet
350 g polohrubej múky
280 g masla
250 g cukru
140 g pomletých orechov (mandlí)
kakao
škorica
Príprava
Všetky prísady spracujeme na doske. Cestom plníme formičky. Ak chceme mať pečivo tmavšie pridáme kakao. Formičky poukladáme na plech a v mierne teplej rúre upečieme. Upečené vyklopíme na dosku a obaľujeme vo vanilkovom cukre. Odložíme do plechovej krabice. Za niekoľko dní zmäknú.
Poznámky
- Po vymiesení cesta, musí byť z neho jednoliata hmota.
- Aby sa lepšie formičky vyklápali, je treba ich namastiť najlepšie maslom. Po vybratí z formičiek iba utrieť servítkou, pri budúcom použití nebude potrebné formičky znova mastiť.
- Dlaby počas pečenia nabublú. Preto nie je potrebné plniť formičky do plna.
- Ak bola formička dobre namastená, jedno presne mierené udretie nožom do formičky postačí na jej vybratie. Pozor! Dlaby sú krehké.
- Obaľovať možno aj v práškovom cukre, najlepšie však v zmesi práškového a vanilkového cukru.
[O mne]
[Foto]
[Haluze]
[NET]
[Šopa]
[Priatelia]