Medvedie dlaby


 
Bez medvedích dlabiek si už neviem ani predstaviť Vianoce. Sú to tradičný zákusok v našej vianočnej kuchyni. Existuje nespočetné množstvo receptov, ale aj tento, ktorý používame my...

Rozpočet
  • 350 g polohrubej múky
  • 280 g masla
  • 250 g cukru
  • 140 g pomletých orechov (mandlí)
  • kakao
  • škorica
    Príprava
    Všetky prísady spracujeme na doske. Cestom plníme formičky. Ak chceme mať pečivo tmavšie pridáme kakao. Formičky poukladáme na plech a v mierne teplej rúre upečieme. Upečené vyklopíme na dosku a obaľujeme vo vanilkovom cukre. Odložíme do plechovej krabice. Za niekoľko dní zmäknú.
    Poznámky
    1. Po vymiesení cesta, musí byť z neho jednoliata hmota.
    2. Aby sa lepšie formičky vyklápali, je treba ich namastiť najlepšie maslom. Po vybratí z formičiek iba utrieť servítkou, pri budúcom použití nebude potrebné formičky znova mastiť.
    3. Dlaby počas pečenia nabublú. Preto nie je potrebné plniť formičky do plna.
    4. Ak bola formička dobre namastená, jedno presne mierené udretie nožom do formičky postačí na jej vybratie. Pozor! Dlaby sú krehké.
    5. Obaľovať možno aj v práškovom cukre, najlepšie však v zmesi práškového a vanilkového cukru.


    [O mne] [Foto] [Haluze] [NET] [Šopa] [Priatelia]