Ovocné (marhuľové) rezy


 
Tento zákusok sa u nás volá aj sviatočný. Robíme ho nielen ako rezy, ale aj ako tortu. Je to veľmi veľmi dobré, ešte lepšie, a pritom úplne jednoduché.

Rozpočet
  • 5 vajec
  • 150 g práškového cukru
  • 10 lyžíc vriacej vody
  • 100 g hladkej múky špeciál
  • 100 g hrubej múky
  • ovocný kompót (napr. marhuľový; poprípade čerstvé ovocie)
  • 200 ml sirupu oranž (príp. marhuľa; v zásade taký, aby chuťovo ladil s pridávaným ovocím)
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • šľahačka
  • príp. čokoládová ryža (čokoládové granko)
    Príprava
    Žĺtky šľaháme s cukrom a postupne pridávame vriacu vodu. Primiešame múku a nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme. Po upečení papier stiahneme.
    Šťavu z kompótu zlejeme, pridáme sirup a dolejeme do 1 litra vodou. Zohrejeme na pare. Do vriacej zmesy pridáme obidva Zlaté klasy, ktoré sme predtým rozmiešali v toche vody. Na povrch vychladnutého koláča poukladáme marhule a zalejeme ešte teplým krémom. Zákusok po vychladnutí rozdelíme na rezy a podávame so šľahačkou. Môžeme tiež ozdobiť čokoládovou ryžou.
    Poznámky
    1. Polevu z kompótovej šťavy a sirupu môžeme nahradiť pudingom (ovocne zladeným s pridávaným ovocím) alebo želatinou. Dnes je v predajniach potravín dostatok produktov, ktoré umožnia nahradiť archaický spôsob výroby pudingu.
    2. Ovocie a puding by mali byť zladené. Puding by mal byť z takého istého ovocia ako je pridávaný kompót, alebo príbuzný. Na druhej strane, proti gustu žiaden dišputát a zmiešané chute nie sú nič neobvyklé.
    3. Ak koláč skladujete dlhšie ako 24 hodín, uchovávajte ho v samostatnej nádobe. Puding má tendenciu v chladničke nachytať pachy iných potravín, čo znižuje jeho kvalitu.
    4. Mastný papier je možné nahradiť alobalom.


    [O mne] [Foto] [Haluze] [NET] [Šopa] [Priatelia]