Ovocné (marhuľové) rezy
Tento zákusok sa u nás volá aj sviatočný. Robíme ho nielen ako rezy, ale aj ako tortu. Je to veľmi veľmi dobré, ešte lepšie, a pritom úplne jednoduché.
Rozpočet
5 vajec
150 g práškového cukru
10 lyžíc vriacej vody
100 g hladkej múky špeciál
100 g hrubej múky
ovocný kompót (napr. marhuľový; poprípade čerstvé ovocie)
200 ml sirupu oranž (príp. marhuľa; v zásade taký, aby chuťovo ladil s pridávaným ovocím)
1 balíček Zlatého klasu
šľahačka
príp. čokoládová ryža (čokoládové granko)
Príprava
Žĺtky šľaháme s cukrom a postupne pridávame vriacu vodu. Primiešame múku a nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vyložený mastným papierom a upečieme. Po upečení papier stiahneme.
Šťavu z kompótu zlejeme, pridáme sirup a dolejeme do 1 litra vodou. Zohrejeme na pare. Do vriacej zmesy pridáme obidva Zlaté klasy, ktoré sme predtým rozmiešali v toche vody. Na povrch vychladnutého koláča poukladáme marhule a zalejeme ešte teplým krémom. Zákusok po vychladnutí rozdelíme na rezy a podávame so šľahačkou. Môžeme tiež ozdobiť čokoládovou ryžou.
Poznámky
- Polevu z kompótovej šťavy a sirupu môžeme nahradiť pudingom (ovocne zladeným s pridávaným ovocím) alebo želatinou. Dnes je v predajniach potravín dostatok produktov, ktoré umožnia nahradiť archaický spôsob výroby pudingu.
- Ovocie a puding by mali byť zladené. Puding by mal byť z takého istého ovocia ako je pridávaný kompót, alebo príbuzný. Na druhej strane, proti gustu žiaden dišputát a zmiešané chute nie sú nič neobvyklé.
- Ak koláč skladujete dlhšie ako 24 hodín, uchovávajte ho v samostatnej nádobe. Puding má tendenciu v chladničke nachytať pachy iných potravín, čo znižuje jeho kvalitu.
- Mastný papier je možné nahradiť alobalom.
[O mne]
[Foto]
[Haluze]
[NET]
[Šopa]
[Priatelia]